Een nieuw gezicht voor CVO Accent

Een nieuw gezicht voor CVO Accent

Hoe kunnen we met onze uitstraling het gevoel van trots van onze leerlingen en medewerkers laden? Deze vraag van CVO Accent leidde tot de ontwikkeling van een compleet nieuwe huisstijl inclusief een nieuw logo, proposities van de verschillende scholen, schrijfstijl, foto’s en website.

Met het team bestaande uit: Esther Molenkamp (grafisch ontwerp en webdesign), Leon Eekhout (webdevelopment), Paul van der Blom (fotografie) en ikzelf (communicatieadvies en tekst) realiseerden wij stapsgewijs een heel nieuw gezicht voor Accent.

CVO Accent bestaat uit drie onderdelen:

  • Accent Praktijkonderwijs: Voortgezet onderwijs wordt gegeven op 4 locaties in de Rotterdamse regio. Dit is een opleiding voor jongeren van 12 t/m 18 jaar voor wie het VMBO te hoog gegrepen is.
  • Accent Avondonderwijs: Onderwijs in de avonduren voor volwassenen met een lichte verstandelijke beperking, leerachterstand of laaggeletterdheid.
  • Accent Onderwijsondersteuning: Expertisecentrum voor advies, diagnostisch onderzoek, training en begeleiding van leerlingen, docenten, ondersteuningsteams en schoolmanagement.

Achtergrond opdracht

Hoewel praktijkonderwijs een reguliere vorm van onderwijs is voor jongeren van 12 t/m 18 jaar voor wie het VMBO te hoog gegrepen is, bestaan er veel misverstanden over het praktijkonderwijs. Daardoor staan leerlingen en hun ouders er vaak kritisch tot negatief tegenover. Terwijl het praktijkonderwijs juist een passende, goed functionerende en noodzakelijke onderwijssoort is. Centraal in het praktijkonderwijs van CVO Accent staat leren door te doen en ontdekken wat een kind wél kan.

Opdracht

CVO Accent wilde een bijpassende huisstijl ontwikkelen die past bij het praktijkgerichte en persoonsgerichte onderwijs. Een huisstijl die de verbinding laat zien tussen de verschillende onderdelen, maar wel voldoende ruimte biedt voor de unieke kenmerken van ieder onderdeel. Want iedere praktijkschool is anders, maar ook ieder onderdeel van Accent is anders en spreekt andere doelgroepen aan. Daarnaast wilde CVO een duidelijkere profilering en proposities van de scholen.

Realisatie

  1. Ontwikkeling van een compleet nieuwe huisstijl en een nieuw logo voor ieder onderdeel (met het accent op A: Aandacht, Ambitie en Arbeid).
  2. Ontwikkeling van proposities van ieder onderdeel (USP), pay-off ‘Haal het beste uit jezelf’ en doorvertaling in teksten.
  3. Ontwikkeling van 3 websites voor Accent praktijkonderwijs, Accent Onderwijsondersteuning en CVO Accent in Wordpress.
  4. Fotografie van leerlingen in actie op vijf verschillende locaties en stagelocaties.
  5. Realisatie van diverse middelen, zoals de stationary (briefpapier, visitekaartjes, e.d.), banners, vlaggen, (digitale) formulieren.

Tot slot

Hiermee hebben we CVO Accent een compleet nieuw gezicht gegeven. Met een laagdrempelige, eigentijdse en stoere uitstraling. Design, tekst en foto’s laden in alle uitingen de kernwoorden van Accent: welkom, diversiteit, persoonlijke aandacht, betrouwbaar en betrokken. Door dit consequent door te voeren, dragen alle middelen bij aan een eenduidige beeld in de markt en aan een sterk imago.

Accent heeft gekozen voor een gefaseerde aanpak waarbij de stationary en de websites prioriteit hebben gekregen en alle andere middelen later worden uitgerold.

Met een blije opdrachtgever, trotse vestigingsdirecteuren, docenten en leerlingen:

“Ik vind de website SUPER MOOI geworden. Overzichtelijk, duidelijk en heel toegankelijk voor de doelgroep en andere belanghebbenden. Heel veel complimenten voor jullie!” Jacqueline Bevaart, algemeen directeur CVO Accent, www.cvoaccent.nl 

“Wat een mooie site! Het is een enorme stap als deze site in de lucht gaat. Echt iets om trots op te zijn en enorm toegankelijk.” Coen van Noordwijk, vestigingsdirecteur Accent Delfshaven, www.accent-praktijkonderwijs.nl 

“De website ziet er een stuk frisser uit!" Pooja, leerling klas 1C, Accent, www.accent-praktijkonderwijs.nl

“Ik vind de nieuwe website ook een enorme verbetering. Duidelijke navigatie en een professionele vormgeving en uitstraling. Modern logo, goede kleuren. Kortom: een website om mee voor de dag te komen!” Ron van Rossum, teamleider Accent Onderwijsondersteuning, www.accent-onderwijsondersteuning.nl